Saltar apartados
Universitat d'Alacant

Projecte

Descripció i recuperació d'informació musical i sonora

Referència: TIN2009-14247-C02-02
Finançament: Ministerio de Ciencia e Innovación
Període: des de 01/01/2010 fins a 31/12/2013
Director: Iñesta Quereda, José Manuel
Resumen del projecte:

Un desafiament crucial a l'àrea de la informació musical, donat l'auge de la música online i la ràpida expansió de les col·leccions de música en format digital, és el desenvolupament d'eines eficients i fiables per descriure, buscar i recuperar música. Els sistemes convencionals de descripció, cerca i recuperació de música es basen principalment en informació textual. No obstant això, els continguts musicals i els textuals són de naturalesa molt diferent, la qual cosa fa que molt sovint la recuperació d'informació textual no sigui adequada en un context musical. L'objectiu general del projecte proposat és l'estudi i desenvolupament de components innovadors per a sistemes de recuperació d'informació i descripció musicals. La característica clau és l'ús i explotació de descriptores semàntics de contingut musical, els quals són extrets automàticament a partir de dades musicals. Per aquest motiu, l'ús de reconeixement de formes i tècniques d'aprenentatge són eines bàsiques.

Avui dia, les aplicacions de reconeixement de formes, la solució de les quals tingui una seqüència natural, com a traducció automàtica, reconeixement del parla, etc. són concebuts per treballar off-line. Recentment la implicació d'aquesta etapa de supervisió en els sistemes d'aprenentatge està sent rebuda amb gran interès. A través de l'ús d'interfícies interactius és sistema pot millorar els seus models des de les correccions dels usuaris, millorant la seva realització i prevenint futurs errors. Aquesta aproximació és aplicable en el present projecte a tasques com a transcripció musical i anàlisi tonal.

Específicament, els principals objectius del projecte són:

1. Extracció, anàlisi i processament de descriptores de baix nivell des de música simbòlica i àudio digital. L'anàlisi del model espectral i les tècniques de síntesis desenvolupades prèviament pel Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra (MTG-UPF) s'usaran per a aquest propòsit. També el coneixement de l'anàlisi de seqüències simbòliques del grup de Reconeixement de Formes i Intel·ligència Artificial de la Universitat d'Alacant (gRFIA-UA) s'aplicarà.

2. L'extracció d'atributs musico-semàntics d'alt nivell (capaços de descriure similitud, categories musicals, expressivitat i estructura musical), basats en descriptores de baix nivell obtinguts en el punt anterior.

3. Disseny en implementació de reconeixement de formes i tècniques d'aprenentatge per construir models semàntics de diferents aspectes de música i so. Els models impliquen tècniques per donar amb aquest aspecte multimodal de contingut multimèdia.

4. Desenvolupament de prototips per a dades musicals, estudi, personalització i recuperació d'informació. Alguns d'aquests prototips es dissenyaran de forma interactiva, on les correccions de l'expert pot ajudar a millorar els models subjacents.

Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics


Universitat d'Alacant, carretera Sant Vicent s/n

03690 Sant Vicent del Raspeig, Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3772

Segueix-nos en:
[Twitter] [Facebook]