DLSI Departament de
Llenguatges i Sistemes Informàtics
Universitat d'Alacant
El DLSI en Firanet.com 2003 pàgina principal
Castellano
Firanet

El Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics (DLSI) de la Universitat d'Alacant participa en la segona edició de la fira de noves tecnologies Firanet.com, que se celebrarà entre el 6 i el 8 de març de 2003 al recinte firal de la Institució Firal Alacantina. S'hi presentaran els principals productes tecnològics d'última generació en què investiguem actualment, alguns dels quals es descriuen breument a continuació.

En Firanet.com pretenem demostrar que el DLSI de la Universitat d'Alacant se situa en l'avantguarda de la investigació en noves tecnologies i treballa no solament en l'aplicació de les tecnologies contemporànies, sinó també en la creació de les del demà. El finançament procedent d'organismes públics autonòmics, estatals o europeus, i els nombrosos convenis subscrits amb empreses d'índole molt diversa demostren que el DLSI de la Universitat d'Alacant és capaç d'oferir solucions tecnològiques innovadores en una gamma molt àmplia de situacions.

Tant si considereu que una de les línies de treball ací mostrades us pot ser útil, com si teniu algun nou desafiament tecnològic que vulgueu proposar-nos, no dubteu a contactar amb nosaltres a través del correu electrònic (secretaria[en]dlsi.ua.es) o visitant-nos personalment. Ens podeu trobar a l'stand de la Universitat d'Alacant en Firanet.com o a l'edifici Politècnica IV del campus de Sant Vicent del Raspeig.

Desenvolupament ràpid d'aplicacions web

El creixement imparable d'internet durant l'última dècada ha fomentat el desenvolupament de nombrosos programes informàtics destinats a processar les dades rebudes a través de la xarxa; en són exemples els utilitzats per les botigues virtuals, la banca electrònica i, en general, les pàgines web a través de les quals una empresa permet als seus clients fer una infinitat de transaccions de comerç electrònic. A més, aquestes aplicacions web són indispensables en les intranets: sistemes d'informació d'empresa gestionats eficientment amb tècniques semblants a les d'internet. Dins el grup d'especialistes en enginyeria del programari del DLSI, Jaime Gómez (jgomez[en]dlsi.ua.es) dirigeix un equip que ha desenvolupat VisualWADE, una eina professional avançada que simplifica dràsticament el desenvolupament d'aquestes aplicacions web i redueix ostensiblement els costos associats al disseny del programari.

Traductors automàtics

El desenvolupament de sistemes de processament del llenguatge natural (és a dir, de llengües com el català, el castellà o l'anglès) és un dels sectors en què el DLSI aporta cada dia la seua creixent experiència en diversos fronts. N'és un el dels sistemes de traducció automàtica: en un àmbit global com l'actual i en societats multilingües com algunes de les espanyoles és cada vegada més necessari tenir sistemes que traduïsquen automàticament documents escrits en altres llengües, especialment quan no compensa contractar els serveis d'un traductor professional. Mikel Forcada (mlf[en]dlsi.ua.es) dirigeix la construcció de dos sistemes de traducció automàtica que tradueixen entre català i castellà (interNOSTRUM) i entre portuguès i castellà. Els dos traductors es basen en tecnologies altament eficients, conegudes com a tecnologies d'estats finits, que permeten traduir desenes de milers de paraules per segon i que produeixen resultats d'alta qualitat, especialment amb llengües emparentades.

Extracció d'informació rellevant

Una altra de les aplicacions de l'experiència del DLSI en processament del llenguatge natural és el disseny de complexos sistemes d'extracció d'informació. La gran producció de documents en moltes organitzacions fa que la seua catalogació a través de mitjans humans siga costosa i, de vegades, inviable, i per això acaben sent guardats en armaris o en sistemes d'emmagatzematge informàtic sense a penes catalogar-ne el contingut, cosa que fa que la localització posterior dels documents siga una tasca difícil. Rafael Muñoz (rafael[en]dlsi.ua.es) dirigeix un equip del DLSI que desenvolupa un sistema d'extracció d'informació capaç de sintetitzar sense intervenció humana la informació rellevant d'un text i inserir-la en una base de dades, de manera que la localització posterior dels documents que compleixen una sèrie de requisits siga immediata. El sistema se centra actualment en la detecció automàtica de les dades importants d'escriptures notarials de compravenda d'immobles, encara que en el futur s'estendrà a nous contextos. Per a fer-ho, el sistema ha de ser capaç de capturar el significat de la informació present en les escriptures, cosa que comporta el desenvolupament de complexes estratègies de processament del llenguatge.

Noves generacions de cercadors multilingües d'internet

Els cercadors d'internet s'han convertit en la brúixola indispensable per a navegar per la xarxa. Tanmateix, la seua tecnologia no és en absolut definitiva i la pròxima generació de cercadors haurà d'incorporar aspectes que els facen encara més útils. El DLSI treballa ja en algunes de les idees clau que conformaran aquesta generació. Manuel Palomar (mpalomar[en]dlsi.ua.es) i Antonio Ferrández (antonio[en]dlsi.ua.es) dirigeixen diversos projectes dedicats a poder plantejar els criteris de recerca en la llengua que parlem a diari i no a través de la imposada per la tecnologia actual. Preguntes com ara `qui va inventar el telèfon?' o `quines companyies aèries volen fins a l'Índia?' són possibles en aquests projectes gràcies a la combinació davançades estratègies de processament del llenguatge natural. A més, les possibilitats d'ús d'aquestes estratègies van més enllà de les recerques en internet. Així, el DLSI ha desenvolupat dues aplicacions que permeten a l'usuari dirigir-se a l'ordinador en llenguatge humà. D'una banda, un sistema que permet plantejar consultes en castellà sobre els serveis disponibles en una àrea geogràfica concreta com ara un centre comercial, un museu o un parc d'atraccions i que mostra en un mapa electrònic els punts on fer les activitats sol·licitades. D'altra banda, un sistema que busca respostes en una hemeroteca electrònica a les preguntes plantejades per l'usuari. Les tècniques utilitzades són de gran utilitat per a totes les organitzacions que vulguen que el personal amb poca experiència en noves tecnologies puga accedir a la informació emmagatzemada en les seues bases de dades.

Telefonia mòbil, Bluetooth i comerç electrònic

Els dispositius informàtics personals i mòbils sobre una xarxa de serveis digitals de telefonia mòbil estan generant noves formes de consum i comerç, com també noves oportunitats de negoci. La unió d'aquestes tecnologies i la nova tecnologia emergent Bluetooth donarà lloc a una gran varietat de productes i serveis dirigits a un consumidor amb necessitats noves en la societat de la informació actual. Dins les noves línies de negoci cal destacar els sistemes de pagament per ús, en els quals el client consumeix productes o serveis sense restriccions d'ubicació o mobilitat i aquests són facturats amb la mateixa llibertat de moviments i exactament pel servei consumit d'una manera còmoda, autònoma i segura. Aquestes noves tecnologies mòbils permeten arribar a un major nombre de clients potencials. Pedro Pastor (pps[en]dlsi.ua.es), del DLSI, dirigeix un projecte finançat per la Comissió Europea amb l'objectiu d'establir les bases de les noves formes de comerç electrònic. Amb aquest projecte s'investiguen les possibilitats, ja presents en molts dels mòbils del mercat, de desenvolupar sistemes de comerç electrònic mòbil: reserves, utilització i pagament per l'ús de serveis distribuïts i heterogenis, des del consum en grans superfícies a la reserva mòbil de places d'aparcament i el posterior ús controlat a través del dispositiu Bluetooth. Tots aquests processos són desenvolupats amb totes les garanties de fiabilitat i seguretat tant per al consumidor com per al proveïdor.

Robots manipuladors

Un dels problemes més coneguts en la robòtica de serveis i en determinades aplicacions industrials és determinar i executar l'agafada en un robot manipulador quan s'han d'agafar amb una pinça objectes de formes arbitràries i situats en qualsevol posició. Normalment, la dificultat anterior es pot evitar simplificant el context de treball: els robots industrials solen ser preprogramats per a poder agafar objectes amb una varietat limitada de formes en uns punts d'agafada definits a priori. Tanmateix, com que no té informació sobre l'entorn, el robot no té cap possibilitat d'adaptar-se davant de qualsevol canvi produït, com per exemple, nous objectes de formes distintes o amb orientacions diferents. En el DLSI, José Manuel Iñesta (inesta[en]dlsi.ua.es) treballa en un projecte destinat a superar definitivament el problema a través d'incorporar sensors que aporten visió artificial al robot. La informació obtinguda a través del mecanisme de visió i de tècniques de raonament geomètric i intel·ligència artificial permet agafar qualsevol objecte situat sobre la zona de treball, sense restriccions de cap tipus i sense necessitat de coneixement previ. La versatilitat del sistema desenvolupat garanteix la màxima flexibilitat i obri un ventall d'importants aplicacions tant industrials com de serveis.

Altres projectes

Aquests són només una mostra dels projectes en què actualment treballa el DLSI de la Universitat d'Alacant. Els components del DLSI investiguen en àrees com ara les biblioteques digitals, la gestió d'espai en sistemes d'embalatge industrial, la informàtica musical, el control de qualitat industrial, els sistemes de diàleg, l'accés a informació multilingüe i multimodal, entre d'altres. A més, difonem els nostres coneixements a través de cursos de diversos nivells, dins i fora de la Universitat d'Alacant. Per últim, investiguem amb la mirada posada en el futur, per al qual estem preparats, i innovem cada dia en espais de trobada entre les noves tecnologies i els seus usuaris.

Pàgina mantinguda pel DLSI 
Última actualització: 8/09/2010
Contacte:
wwwadm[en]dlsi.ua.es
pàgina principal